Coaching Paard

Hoe kan het paard zo snel doorhebben wat er bij mij speelt?

Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties van het paard vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de spanning of blokkade mee te maken kan hebben.

De belangrijkste effecten van paarden coaching op mensen zijn de volgende:

  1. Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak. Hierdoor worden rationele denkprocessen omzeild en kom je in contact met je lichaam/gevoel.
  2. In de energie-uitwisseling met elkaar neemt het paard spanning van je over en geeft zuivere energie terug. Dit is voelbaar doordat er een trilling in je benen en/of buik ontstaat.

Door ons denken zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is; je lichaam slaat het namelijk op. Het paard merkt onmiddellijk dat er een blokkade (koliek) zit en reageert hier op. Doordat via de invloed van het paard als het ware een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact veel groter dan bijvoorbeeld bij een psycholoog aan tafel. Het paard, in combinatie met de vertaling van de paardencoach, zorgt ervoor dat je denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen wat je hoofd, je hart en je buik uitstraalt, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan en een keer te smakken met de mond. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent en kan zichzelf ontspannen. Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken.

 

Individueel

Op individueel niveau helpt paarden coaching vooral bij het loslaten van spanning die je (onbewust en onbedoeld) vasthoudt in je lichaam. Dit kan recente spanning zijn van ervaringen die je onlangs hebt meegemaakt, maar veel vaker is deze spanning al ontstaan in je jeugd en zit het sindsdien opgeslagen in je lichaam. Latere ervaringen die je spanning hebben opgeleverd komen daar bovenop. Als de last uiteindelijk te groot wordt, zegt je lichaam ‘stop’. Dit uit zich bijvoorbeeld in een burn-out of depressie.

De invloed van het gezin waarin je bent opgegroeid is onmiskenbaar groot. Toen moest je ‘overleven’ en heb je een modus gevonden om door te gaan onder de omstandigheden waarin je je bevond. Dit overlevingsmechanisme installeert zich dan in je hele wezen. Als je eenmaal volwassen bent, is dit mechanisme vaak nog onbewust actief als oude software, waardoor je tegen allerlei uitdagingen kunt oplopen.
Ook al vind  je  misschien dat je een fijne jeugd hebt gehad, toch ontwikkelt ieder kind  van nature een overlevingsmechanisme. Als je bijvoorbeeld heel beschermd bent opgevoed, dan zal je overlevingsmechanisme waarschijnlijk snakken naar vrijheid. Als je onveilig bent opgegroeid, dan kun je je wel voorstellen wat je overlevingsmechanisme allemaal voor je gedaan heeft. Zo verschilt het per persoon wat je nog uit je verleden met je meedraagt.

Bij het paard worden opgeslagen spanningen in je lichaam direct weerspiegeld. Het komt regelmatig voor dat iemand denkt het eigen thema wel te kennen, maar dat een dieper liggende oorzaak naar boven komt. Hierdoor ontstaat inzicht in de situatie en ervaar je ruimte en vrijheid om er op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan. Dit levert direct meer rust en ontspanning op.

 

Onze dienstverlening

Onze dienstverlening kenmerkt zich door het inzetten van paarden coaching waar mogelijk en gewenst. Door eenmalig, of enkele malen, een sessie paarden coaching in te zetten, werk je direct met de oorzaak van ‘dat wat dwars zit’. Zodoende kunnen we onze begeleiding aanzienlijk verkorten en toch de beste en meest duurzame resultaten halen om mensen op een goede en daadkrachtige manier op weg te helpen. Paardenkracht voor mensen is in die zin niets teveel gezegd.

 

Respect voor paarden

Het mooie aan paarden coaching is dat mensen zich gaan realiseren dat paarden ontzettend gevoelige dieren zijn en veel intelligenter dan ooit gedacht. Meestal horen we reacties als: “Hoe kan het paard zo snel doorhebben wat er bij mij speelt?”
Dat is niets meer en niets minder dan de spanning die mensen zelf (vaak al lange tijd) bij zich dragen. Paarden kennen alleen maar de lichaamstaal, dus voor hen is het simpel om deze spanning op te pikken.
Veel mensen die bij ons een workshop of training met de paarden hebben gedaan, zeggen nu met veel meer respect en waardering naar paarden te kijken. Daar zijn wij enorm dankbaar voor, want wij mensen hebben in het verleden (en nog steeds) paarden nogal eens onbehoorlijk behandeld. En daarbij geven we ook steevast aan dat niet alleen paarden zo gevoelig zijn, maar eigenlijk alle dieren.

Wil je meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen